Lign en idiot -Hver dag!

Lign en idiot -Hver dag!

Gør grimasser til en del af din morgenrutine og få en klangfuld stemme -og en behagelig start på dagen

Når jeg underviser i mundtlig retorik, starter jeg altid med at lave et opvarmningsprogram til stemmen og kroppen. Jeg er nok ret miljøskadet af min yogapraksis, fordi jeg virkelig tillægger kroppens velvære og afspændthed stor værdi.

Det er altid en festlig  oplevelse, når mennesker jeg ikke kender, og som måske ikke kender hinanden, skal stå i en cirkel og sige store, chokolade-associerende “mm”-lyde og ligne idioter når de tygger verdens største, imaginære tyggegummi. Ikke nok med at jeg gerne går forrest med de grænseoverskridende øvelser -deltagerne er næsten altid klar til at følge mig.

Selvfølgelig har placeringen af øvelserne i starten af en workshop en is-bryder funktion: når man først har sagt tilpas med tungebrækkere i plenum, er der knyttet et naturligt bånd mellem deltagerne. Men øvelserne har også en fagligt velfunderet funktion. For at kunne mønstre en interessant og levende retorisk ytring der viser den så eftertragtede gennemslagskraft, er en fysisk åbenhed en forudsætning. Og fysisk åbenhed overfor tilhøreren kan ikke fakes. Den er en del af din non-verbale kommunikation, som sætter rammen for hele din ytring -og tilhørernes opfattelse af dig.

I den daglige kommunikation med andre mennesker har vi sikkert alle sammen mødt nogen, vi med det samme tænker virker usikre, anspændte og utilpasse. De signaler vi modtager ubevidst, tolker vi ofte også ubevidst.

Men du behøver ikke lande i kassen som en af dem, der bare virker eller føler sig anspændt.

Det eneste du skal gøre er at afspænde.

F.eks. kan du starte dagen med at køre din tunge rundt i munden, så du får afspændt helt ned til tungeroden, som sidder i halsen. Kør tungen 10 gange i den højre del af mundhulen og derefter 10 gange i den venstre. Til sidst kører du den rundt i den forreste del af munden.

med den øvelse garanterer jeg tre ting:

-du vil ligne en idiot. Hvis du har små børn eller lattermilde bofæller, er øvelsen en crowdpleaser udover det sædvanlige

-du vil, i hvert fald de første gange, mærke det . Meget. Det bliver mindre ubehageligt jo oftere du gør det og din hals og din tunge vil takke dig

-du vil få en mere afspændt tunge, hals-region og dermed kunne tale tydeligere og mere afspændt. Når din hals er afspændt, får du en mere klangfuld stemme som du kan bruge i længere tid uden at føle dig slidt.

Det er fint at lave retoriske stemmebrugsøvelser en gang imellem, men hvis det virkelig skal batte er det ligesom med f.eks. mavebøjninger; der skal altså mere end en ugentlig omgang til at give dig vaskebræt.

Så kom i gang med at ligne en idiot -gerne hver dag!