YogainspireretRetoriskStemmetræningStativStakitKasketKaskelotStalakmit

Nu skal det være. Idag sker det!

Jeg afslører det hele. Og med det hele mener jeg HVAD DER FOREGÅR TIL DET DER STEMMETRÆNING DER.

Hvis der er noget, jeg ofte bliver mødt med, er det forvirring over hvad retorik er -men efter at have haft hhv. mærkatet “retorikstuderende” og derefter “retoriker” på mig siden 2006, har jeg efterhånden fundet nogle generiske standardsætninger jeg bruger:

“Retorik er ligesom kommunikation -bare med mere fokus på tradition og de gamle grækere”

og

“Retorik er læren om og udøvelse af intentionel kommunikation” … hvis bølgerne går højt.

Retorisk stemmetræning er det samme -bare specifik møntet på stemmen som kommunikativt redskab. Bum.

Yoga skal man sjældent forklare -her har de fleste mere end en klar forestilling om hvad det går ud på (“sådan noget gymnastik for hypermobile ikk?”), så det er først når jeg bliver rigtig feisty at jeg begynder at diskutere yogaens oprindelse, doga, hotyoga og pseudospiritualitet opad, og til tider sammen med, min samtalepartner.

 

MEN Når så jeg lige pludselig helt frivilligt blander de to fagligheder bliver det funky. Lige indtil jeg får overbevist min samtalepartner om, at det slet ikke er mærkeligt og faktisk er ganske intuitivt. Det håber jeg står klart herunder. Ellers er jeg frisk på en snak om det!

 

•HVAD DER FOREGÅR I DE DER SESSIONS HVOR JEG BLASFEMISK OG SKAMFRIT BLANDER  YOGA OG RETORISK STEMMETRÆNING:

 

-FØRST aftaler vi en tid og et sted. Vi mødes hvor det passer dig -jeg har både en klient jeg møder på vedkommendes arbejde, en anden møder jeg i hendes bolig og en tredje møder jeg i Osramhuset, hvor jeg underviser i yoga. 

Den første session tager ca. en time, hvor vi snakker lidt og jeg hører om hvad du gerne vil.

-Vi starter med afspænding. Det er helt rart og blidt og blødt. Her får vi fjernet det der kaldes kompensatoriske spændinger, så vi kan arbejde med din stemme som den er. Alt efter hvem du er, inddrager vi lidt yoga her. Yoga er altid godt. Mere yoga til folket.

-Så varmer vi op, med øvelser der får lyd på din stemme. Det kan f.eks. være en lille, fin “mm” lyd.

-og SÅ går vi ellers igang. Vi er rigtig mange der har lært at trække maven ind. Men så er der slet ikke ordentlig plads til åndedrættet. Så det bruger jeg rigtig meget tid på at aflære mine klienter.

-Åndedrættet er i det hele taget et omdrejningspunkt i stemmetræning hos mig. Det er med åndedrættet du kan påvirke dit nervesystem så du f.eks. ikke bliver så nervøs når du skal præstere mundtligt. Åndedrætsteknikker i yogaens verden hedder “Pranayama” og prana kan man oversætte til “livsenergi”. I Pranayama forsøger man så at påvirke denne livsenergi, så den hverken løber fra dig eller løbsk. Hvilket f.eks. er det, der sker når man bliver nervøs.

-Vi kommer nok også forbi en tekst. Enten en du har med, eller en jeg har med. Så arbejder vi med det, du har lært eller er igang med at lære. Sådan noget stemmetræning tager tid. Og hvis du oven i købet gerne vil have retorisk coaching på din tale eller præsentation, så tager det endnu længere tid. Men det er OK. Det har vi.

…Så det, mine damer og herrer, er hvad der foregår i de der retoriske stemmetræningssessions

Book mig til én ved at sende en besked, ring til mig eller send mig en email 🙂

–Namaste!

jegerikkedenstoretaler